Ο Εθελοντής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων Γιώργος Φασουλέτος

Ο Εθελοντής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων Γιώργος Φασουλέτος

γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Παρακολουθήστε την αφήγηση του Γιώργου Φασουλέτου και τις περιπέτειες που έζησε στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο!
Οι Καρπάθιοι, με πρώτους τους Συμιακούς, έδωσαν τους περισσότερους εθελοντές από όλα τα Δωδεκάνησα και εδώ ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Μενετιατών.

Λίγα λόγια για το Σύνταγμα Δωδεκανησίων
Τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 1940 εξεδόθη διαταγή από τον Αρχιστράτηγο Παπάγο με αριθμό πρωτοκόλλου 10234 για την ίδρυση «Συντάγματος Δωδεκανησίων».
Η κατάταξη ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκέμβρη 1940 και παρουσιάστηκαν 1.924 Δωδεκανήσιοι εθελοντές κάθε ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου. Τελικά κρίθηκαν ικανοί οι 1.586, που αρκούσαν μόνο για ένα τάγμα συν έναν λόχο με πλήρη πολεμική σύνθεση.
Η σύνθεση του Συντάγματος Δωδεκανησίων ανά νησί προέλευσης των εθελοντών καταγράφεται από τον διοικητή του Ι Τάγματος, Μάρκο Κλαδάκη, ως εξής:
Αστυπάλαια 12, Κάλυμνος 433, Κάρπαθος 309, Κάσος 25, Καστελλόριζο 48, Κως 109, Λειψοί 3, Λέρος 98, Νίσυρος 67, Πάτμος 20, Ρόδος 126, Σύμη 262, Τήλος 8, Χάλκη 9, κάτοικοι εξωτερικού 57,σύνολο 1.586.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του Κλαδάκη περιλαμβάνουν μόνο τους άνευ ελληνικής υπηκοότητας εθελοντές, ενώ στο Σύνταγμα εντάχθηκαν και ορισμένοι Δωδεκανήσιοι, που είχαν την ελληνική υπηκοότητα και ήδη υπηρετούσαν στον τακτικό Ελληνικό Στρατό.
Από την Κάρπαθο, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, παρουσιάστηκαν 311 εθελοντές ηλικίας 20 έως 45 ετών, ανάμεσα τους πολλοί μαθητές, ένας δικηγόρος, δύο δάσκαλοι, τέσσερις γιατροί, ένας φαρμακοποιός και ένας ηθοποιός! Ενώ οι περισσότεροι ήταν εργάτες, κυρίως λατόμοι και χτίστες.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον η πρώτη εικόνα που είχαν οι εθελοντές, πίστευαν λοιπόν ότι θα πήγαιναν να πολεμήσουν για να ελευθερωθούν τα Δωδεκάνησα! Κάτι τέτοιο μπορεί να είχαν αφήσει να διαρρεύσει όμως δεν υπήρξε καμιά τέτοια σκέψη από την ελληνική κυβέρνηση.

 

 

Ο Εθελοντής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων Γιώργος Φασουλέτος

Παρακολουθήστε την αφήγηση του Γιώργου Φασουλέτου και τις περιπέτειες που έζησε στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων. Πρόκειται για ένα μοναδικό ντοκουμέντο! Οι Καρπάθιοι, με πρώτους τους Συμιακούς, έδωσαν τους περισσότερους εθελοντές από όλα τα Δωδεκάνησα και εδώ ξεχωρίζουν οι συμμετοχές των Μενετιατών.Λίγα λόγια για το Σύνταγμα Δωδεκανησίων Τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 1940 εξεδόθη διαταγή από τον Αρχιστράτηγο Παπάγο με αριθμό πρωτοκόλλου 10234 για την ίδρυση «Συντάγματος Δωδεκανησίων».Η κατάταξη ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκέμβρη 1940 και παρουσιάστηκαν 1.924 Δωδεκανήσιοι εθελοντές κάθε ηλικίας, επαγγέλματος και μορφωτικού επιπέδου. Τελικά κρίθηκαν ικανοί οι 1.586, που αρκούσαν μόνο για ένα τάγμα συν έναν λόχο με πλήρη πολεμική σύνθεση. Η σύνθεση του Συντάγματος Δωδεκανησίων ανά νησί προέλευσης των εθελοντών καταγράφεται από τον διοικητή του Ι Τάγματος, Μάρκο Κλαδάκη, ως εξής: Αστυπάλαια 12, Κάλυμνος 433, Κάρπαθος 309, Κάσος 25, Καστελλόριζο 48, Κως 109, Λειψοί 3, Λέρος 98, Νίσυρος 67, Πάτμος 20, Ρόδος 126, Σύμη 262, Τήλος 8, Χάλκη 9, κάτοικοι εξωτερικού 57,σύνολο 1.586. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του Κλαδάκη περιλαμβάνουν μόνο τους άνευ ελληνικής υπηκοότητας εθελοντές, ενώ στο Σύνταγμα εντάχθηκαν και ορισμένοι Δωδεκανήσιοι, που είχαν την ελληνική υπηκοότητα και ήδη υπηρετούσαν στον τακτικό Ελληνικό Στρατό.Από την Κάρπαθο, σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία, παρουσιάστηκαν 311 εθελοντές ηλικίας 20 έως 45 ετών, ανάμεσα τους πολλοί μαθητές, ένας δικηγόρος, δύο δάσκαλοι, τέσσερις γιατροί, ένας φαρμακοποιός και ένας ηθοποιός! Ενώ οι περισσότεροι ήταν εργάτες, κυρίως λατόμοι και χτίστες.Παρουσιάζει ενδιαφέρον η πρώτη εικόνα που είχαν οι εθελοντές, πίστευαν λοιπόν ότι θα πήγαιναν να πολεμήσουν για να ελευθερωθούν τα Δωδεκάνησα! Κάτι τέτοιο μπορεί να είχαν αφήσει να διαρρεύσει όμως δεν υπήρξε καμιά τέτοια σκέψη από την ελληνική κυβέρνηση.

Gepostet von Επανάσταση της Καρπάθου-karpathianrevolution.gr am Sonntag, 27. Oktober 2019