Ποιοι Είμαστε

Βρίσκεστε σε έναν διαδικτυακό τόπο αναφοράς και μνήμης, ένα πρότυπο ιστορικό μουσείο, με θέμα την Επανάσταση της Καρπάθου, την 5η Οκτώβρη 1944, καθώς και τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν απ’ αυτήν.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Εδώ θα βρείτε μεγάλες αλλά και μικρές λεπτομέρειες, που αφορούν τις δραματικές ιστορικές εξελίξεις της Καρπάθου.

Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα χέρια της Ιταλίας. Στη συνέχεια ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, η αντίσταση, η δράση της Κατασκοπείας (ντόπιοι αγωνιστές, σύμμαχοι, Ιερός Λόχος) αλλά και οι δυσκολίες της καθημερινότητας πάνω στο νησί. Ακολούθησαν οι Γερμανοί, ξημέρωσε η ιστορική Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944 στο χωριό Μενετές καθώς και τα δραματικά γεγονότα των επόμενων ημερών. Ακολούθησαν οι Εγγλέζοι, οι 5.000 πρόσφυγες από τα γύρω, ακόμη σκλαβωμένα, νησιά. Έτσι φτάσαμε στην Απελευθέρωση. Χρειάστηκαν 6 αιώνες με κατακτητές έως ότου περάσει η Δωδεκάνησος στην Ελλάδα.

Η φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη μικρών και μεγάλων ιστορικών στιγμών της Καρπάθου.

Καρπάθιοι πατριώτες υπήρξαν σε όλα τα χωριά του νησιού, βρέθηκαν να αγωνίζονται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, έφτασαν ακόμη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέρασαν από όλους τους μεγάλους πολέμους κι είχαν ένα σταθερό όνειρο: να δουν λεύτερο το τόπο τους.

Μαρτυρίες, βιβλιογραφικές αναφορές, μαντινάδες, φωτογραφικό αρχείο, καθώς και κάθε αναφορά γύρω από την Κάρπαθο είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

Μέσα από το karpathianrevolution.gr θα παλέψουμε με έναν και βασικό κανόνα: τον σεβασμό στην ιστορική αλήθεια. Έτσι θα κρατήσουμε την ιστορία του τόπου μας ζωντανή, θα την κάνουμε γνωστή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Μανώλης Δημελλάς